Zajęcia kulinarne
Grupa Motylki brała udział w zajęciach kulinarnych, które odbyły się w ramach innowacji pedagogicznej pt. „Zdrowie, sport, zabawa – to dla Przedszkolaka ważna sprawa”. Nasi mali kucharze, z pomocą dorosłych przygotowali zdrowe gofry bez laktozy i glutenu, za to serwowane z borówkami i prażonymi jabłkami. Celem zajęć było pokazanie dzieciom, że słodkie przekąski mogą być nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Gofry z owocami stały się doskonałym odpowiednikiem sklepowych słodyczy, a ich przygotowanie było dla dzieci fascynującą lekcją, łączącą zabawę z edukacją na temat zdrowego odżywiania. Dzieci z ogromnym zaangażowaniem odmierzały składniki, mieszały ciasto i obserwowały, jak ich dzieło piecze się w gofrownicy. Radość i duma z własnoręcznie przygotowanych smakołyków była bezcenna. Serdeczne podziękowania kierujemy do Pani J. Fischer za podzielenie się przepysznym przepisem na gofry, a także Panu R. Szydleskiemu za udostępnienie gofrownicy. Motylki świetnie się bawiły, a ich zadowolone miny po degustacji najlepiej świadczą o sukcesie tego kulinarnego eksperymentu. Już nie możemy się doczekać kolejnych kulinarnych wyzwań w ramach naszej innowacji.























